forbrukslån

Hvilken forbrukslånkunde er du?

Hvis du noensinne har tatt opp forbrukslån for å finansiere drømmene dine, så vil du kjenne deg igjen i noen av de karakteristikkene som blir gjengitt i denne artikkelen. Og det kan kanskje være moro å se hvordan andre nordmenn ”opptrer” når de er på søken etter lån uten sikkerhet?

Her er i hvert fall de fire type forbrukslånkundene på det norske markedet.

Den nøyaktige

Denne kunden bruker som regel timevis på research av banker og kredittselskaper. Ikke bare gjøres det undersøkelser på bankenes økonomiske pakke (effektiv rente, nedbetalingstid, maksimal lånesum, etc.), men det lyttes mer enn gjerne også til andre nordmenns erfaringer med nettopp disse bankene.

Målet er klart: å skaffe seg en så god oversikt at det er umulig å takke ja til ”feil” tilbud når man skal ha forbrukslånet utbetalt. ”Den nøyaktige” ser nemlig ikke på ti timers research som ti timers potensielt tapt arbeidsinntekt, men heller som en sikkerhet for at vedkommende ikke blir lånekunde hos en bank som ikke utfyller alle kravene som har blitt satt.

Den gjerrige

Mange vil nok reagere litt negativt på bruken av ordet ”gjerrig” når man snakker om lån uten sikkerhet. Slike lån har ofte en høy effektiv rente, noe som betyr at man bør være forsiktig med å ta opp lån som ikke er økonomisk gunstige.

”Den gjerrige” forbrukslånkunden vil typisk søke lån i alle bankene han eller hun kan finne på nettet, men det er først når lånetilbudene strømmer inn at vedkommende virkelig får vist frem sin karakteristiske attributt: nettopp ved å takke nei til samtlige.

Alle norske kunder står selvfølgelig helt fritt til å søke på nøyaktig de forbrukslånene de har lyst på – og det å fylle ut et søknadsskjema på internett er naturligvis helt uforpliktende. Hvis man ikke signerer noen av lånepapirene vil det ikke bli noen penger utbetalt, og dermed er det heller ikke noen penger som skal betales tilbake. Dette er noe som utnyttes av ”den gjerrige” og han eller hun vil kun signere beste forbrukslån.

Den uforsiktige

Det er ikke tvil om at vi har mange av denne typen i Norge. ”Den uforsiktige” kjennetegnes ved at han eller hun ikke åpner brevene som dukker opp i postkassen, ikke har noen formening om hvor stor den totale gjelden er og ser sitt snitt i å søke forbrukslån hos stadig nye banker uten å tenke over konsekvensene.

Hvis dette er faktorer du nikker gjenkjennende til, så vil det nok være lurt å gjøre noe drastisk for å komme seg ut av situasjonen. Det er nemlig ikke sjelden kost at ”den uforsiktige” ender opp med å få lønnstrekk eller går personlig konkurs. Det er to straffemåter som det tar mange år å komme seg ut av, så det gjelder virkelig å ta tak i problemene mens man enda kan.

Den late

Latskap kan noen ganger lønne seg når man søker forbrukslån. Har du hørt om ”sammenligningstjenester” når du skal søke hotell og flyreiser?

Finn.no og Momondo.no er gode eksempler på dette.

Nå har lignende sider også fått sitt inntog i forbrukerbankverdenen. Nå trenger du faktisk ikke selv å søke hos mange banker for å innhente og sammenligne det beste tilbudet. Det finnes mange norske selskaper som gjerne tar denne jobben for ”den late”.

Det fungerer ved at man sender inn én lånesøknad på selskapets nettside – og dette er informasjon som prissammenligningstjenesten deretter tar videre til bankene og forespør hvilke betingelser de kan tilby deg.

Søke forbrukslån på nett i Norge

Kjenner du deg kanskje ikke igjen i noen av karakterene, men har fortsatt lyst til å søke forbrukslån? Det tar nemlig ikke mange minuttene (riktignok litt avhengig av hvilken metode du benytter deg av) å få sendt avgårde noen lånesøknader.

Hele den norske banksektoren er på god vei til å digitaliseres, noe som gjør at det er enklere enn noensinne å søke lån. Gjør litt research på hvilke forbrukerbanker du kunne tenke deg å bli kunde hos, send inn en søknad (igjen: 100 % uforpliktende) og vent på svar.

Før du vet ordet av det kan du ha mange tusen kroner stående på konto som du kan bruke på hva du vil. Ja, du leste riktig – pengene kan nemlig brukes på nøyaktig det du vil uten at din familie, venner, banken eller myndighetene noensinne har krav på svar på hvor pengene gikk hen. Slike lånemuligheter er helt unike.